• bavel_7321_seminarie.jpg
  • dsc05798_2012_vriendendag.jpg
  • HD_afb1.jpg
  • HD_afb2.jpg
  • HD_afb6.jpg
  • HD_afb7.jpg
  • HD_AFBT1.JPG
  • HD_AFBT7.JPG
  • HD_AFBT14-1.JPG
  • HD_AFBT15.JPG
  • koe_brandrood_gemert.jpg
  • raamsdonk2.jpg
  • vijverhoeve1.jpg
  • vl-schuur1.jpg
  • vlijmen_hof_2012.jpg

DSC08940

 

Op zaterdag 23 november 2019 heeft Stichting De Brabantse Boerderij een excursie gehouden naar de prachtig gerestaureerde boerderij aan Korn 26 in Dussen. Boerderij het Kornhuys, met het gesmede jaartalanker 1767, is een tot de verbeelding sprekend pand en bezit de status van rijksmonument. De boerderij met aangrenzende historische tuin en fruitboomgaard is gerestaureerd en heeft een herbestemming gekregen in de vorm van een particulier kleinschalig wooninitiatief om het erfgoed te behouden voor de toekomst.
De restauratiewerkzaamheden vonden plaats in combinatie met een aanpassing aan de hedendaagse gebruiks-en comfortnormen met duurzame en onderhoudsvriendelijke toepassingen op het gebied van energiebesparing en hernieuwbare energie. Direct gelegen achter de boerderij is een negental woonzorgappartementen gebouwd voor permanente woonzorg ten behoeve van kinderen en jongvolwassenen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking.

Namens onze Stichting heeft bestuurslid Jeanne van Ostaijen dat uitstekend georganiseerd. Een mooi aantal ‘Vrienden’ was er bij en hebben met grote belangstelling aan de excursie deelgenomen. Om 14.00 uur werden we ontvangen in de naast de boerderij gelegen ‘Klompenmakerij’ en onder het genot van koffie met cake verwelkomde Jeanne iedereen hartelijk en in het bijzonder Ad van den Ouweland die het mogelijk had gemaakt om deze excursie te houden. Men kon de enorme diversiteit aan klompen bewonderen die in verschillende kleuren en maten die aan de zolder hingen en ook de souvenirs in de bijbehorende winkel. De ‘Klompenmakerij” is een gezellige ruimte met zicht op de machines waarmee klompen worden gemaakt. Buiten lagen boomstammen voor de klompenmakerij.

Behalve Ad van den Ouweland was ook aanwezig de heer Jan-Willem Zeelberg, voorzitter van Stichting Kornhuys “Ons Thuis” en de heer Albert Bax, adjunct directeur van Oome Raamsdonk B.V. die de restauratie heeft uitgevoerd. Ad van den Ouweland vertelde dat hij had besloten om de vervallen boerderij te gaan restaureren om het als familiebezit instand te houden en de klompenmakerij daarbij te betrekken en er een herbestemming aan te geven in de vorm van een particulier kleinschalig wooninitiatief om het erfgoed te behouden voor de toekomst. Hij woont zelf in Roozendaal waar ook zijn moeder woont. In verband hiermee had hij ook niet de bedoeling om zelf in de boerderij te gaan wonen.
Ad vertelde dat er jaren van voorbereiding aan vooraf zijn gegaan voordat met de feitelijke restauratie begonnen kon worden. Op verzoek van Ad van den Ouweland heeft Stichting De Brabantse Boerderij van tevoren een cultuurhistorisch onderzoek uitgevoerd en later nog een advies geschreven over de erfinrichting. Albert Bax van Oome Raamsdonk B.V. heeft uitleg gegeven over zijn bedrijf dat gespecialiseerd is in hoogwaardige restauratie.

De restauratiewerkzaamheden vonden plaats in combinatie met een aanpassing aan de hedendaagse gebruiks-en comfortnormen met duurzame en onderhoudsvriendelijke toepassingen op het gebied van energiebesparing en hernieuwbare energie. Uiteindelijk heeft het 5 jaar geduurd voordat het klaar was.

Jan Willem Zeelberg vertelde over de beide Stichtingen. Hij is voorzitter van de Stichting die zich bezig houdt met de exploitatie en Ad van den Ouweland is voorzitter van de Stichting die verantwoordelijk is voor het binnenhalen van financiële middelen. Daarna heeft de klompenmaker Peter den Dekker ons uitleg gegeven hoe hij er toe gekomen was om in het klompenmakerij te gaan werken want het is tenslotte een ambacht met handenarbeid. De drukste is tijd in de klompenmakerij is van eind maart tot eind oktober maar er kan in de winter ook een bezoek aan gebracht worden en er kan een workshop gevolgd worden met koffie of lunch.
Daarna heeft de voorzitter van de stichting Kornhuys” uitleg gegeven want er zijn 9 appartementen in een bijgebouw aan de boerderij en daar komt heel wat voor kijken voor dat dit loopt en alles geregeld is van bijdragen tot subsidie. De heer Albert Bax heeft daarna de rondleiding gedaan in en om de boerderij en er was dan ook heel veel waardering over wat er tot stand is gekomen en waarom soms toch een bepaald ander besluit moest worden genomen om tot het beoogde resultaat te gekomen.
Daarna mochten we bij een van de zorgcliënten haar appartement bekijken en ze deed dat met heel veel plezier en verraste ons allemaal. Ze gaf dan ook aan heel trots en blij te zijn dat ze hier mocht wonen.

Rond de klok van vier uur hebben we het bezoek afgesloten Met heel veel indrukken over het geweldige resultaat is iedereen naar huis gegaan. Het is echt de moeite waard geweest om naar Dussen te komen. Meer informatie is te vinden op de website van Stichting Kornhuys.

 




Website: © 2024 Loos Projectmanagement